Afsluitdijk

Studio roosegaarde heeft ‘icoon afsluitdijk’ afgerond – een ontwerpinnovatieprogramma dat is gestart langs de iconische 32 kilometer lange dijk, afsluitdijk. Dit iconische stukje infrastructuur, dat Nederland beschermt tegen overstromingen en in 1932 met de hand werd gebouwd en voltooid, heeft op dit moment dringend een grondige opknapbeurt nodig. Roosegaarde, bekend om zijn vindingrijke interventies, heeft samen met de Nederlandse overheid en de lokale steden in het gebied nieuwe concepten bedacht die het voortbestaan ​​van de dijk de komende jaren moeten waarborgen.

Afsluitdijk studio

Het programma van roosegaarde bestaat uit drie verschillende ontwerpen, die elk zijn ontworpen om het vermogen van de natuurlijke wereld te demonstreren om als bron van energie en licht te dienen en tegelijkertijd als voorbeeld te dienen voor een futuristisch groen landschap. “Gates of light” is het eerste onderdeel en het is een gloednieuwe toegang tot een futuristisch gebouw. De gigantische sluizen die in 1932 werden gebouwd en oorspronkelijk gepland waren door Dirk Roosenburg, die ook de grootvader van Rem Koolhaas is, zijn volledig gerestaureerd. De precieze rondingen van de sluizen worden verlicht door het licht dat wordt gereflecteerd via de microscopisch kleine prisma’s die in hun oppervlak zijn ingebed. Dit licht komt van de koplampen van passerende voertuigen.

Het licht van de koplampen van tegenliggers wordt gebroken door de oppervlakken van de sluisdeuren, die bedekt zijn met honderden kleine prisma’s.

De ‘gates of life’-display verbruikt geen stroom en draagt ​​niet bij aan het probleem van lichtvervuiling. Onderzoek naar hoe licht wordt gereflecteerd door vlindervleugels vormde de aanzet voor de ontwikkeling van het concept retroreflectie. Een dynamische entree wordt gecreëerd door de heldere lijn op het mammoetcomplex, waardoor de automobilist de indruk krijgt dat hij door een sciencefictionfilm rijdt. Het is een actuele illustratie van een futuristisch landschap dat geen energie verbruikt, wat past bij de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2030 alle grote snelwegen energieneutraal te maken.

“Gloeiende natuur” is een uitdrukking die de allure van de natuur weergeeft.

Door een unieke samenwerking tussen mens, biologie en technologie vangt ‘glowing nature’ de pracht van de natuurlijke omgeving langs de Afsluitdijk. Levende bioluminescente algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld, zijn te zien in de interactieve tentoonstelling die wordt weergegeven in de historische bunkers die zich op de site bevinden. Bij aanraking zenden de eencellige algen een natuurlijk licht uit dat geruime tijd aanhoudt. Dit toont de mogelijkheid aan om energieoplossingen uit de natuur te halen. De natuur geeft ons inspiratie voor nieuwe manieren om energie en verlichting voor de toekomst op te wekken, zoals openbare verlichting.

De getoonde bioluminescente algen zijn live en maken deel uit van een interactieve tentoonstelling.

Het derde onderdeel heet “windvogel” en bestaat uit intelligente vliegers die zijn uitgerust met speciaal ontworpen lichtlijnen. Deze vliegers hebben de capaciteit om tot 100 kW (kilowatt) op te wekken, wat genoeg is om 200 huishoudens van stroom te voorzien. Een poëtische dans van stralende lijnen werd bereikt door de intelligente vliegers te ontwerpen met speciaal gemaakte glasvezels die zowel robuust als lichtgewicht zijn.

De eencellige algen stralen, wanneer ze de juiste hoeveelheid zorg en onderhoud krijgen, voor een langere tijd een natuurlijk licht uit.

“de afsluitdijk staat voor een portie nederlandse durf en vindingrijkheid”, zegt oprichter van studio roosegaarde, daan roosegaarde, die ook de dijk ontwierp. “We leven met water, we vechten met water en we streven naar een nieuwe harmonie met water.” We bouwen nieuwe verbindingen tussen mens en landschap, duisternis en licht, poëzie en praktijk door een zachte laag van licht en interactie toe te voegen, die de schoonheid van de dijk versterkt en nieuwe verbindingen vormt tussen duisternis en licht.

Waar ‘windvogel’ en ‘glowing nature’ slechts tot 21 januari 2018 te zien zijn, is ‘gates of light’ een installatie die voor onbepaalde tijd blijft staan.

De installatie suggereert nieuwe energie- en lichtbronnen uit de natuur als mogelijke oplossingen voor de toekomst. Afsluitdijk De interactieve opstelling stimuleert bezoekers om op verschillende manieren met de algen in aanraking te komen.

Het bedrijf ‘windvogel’ stelt voor om vliegers te gebruiken om windenergie op te wekken.

Afsluitdijk studio roosegaard

Speciaal ontwikkelde lichtlijnen hebben het vermogen om tot honderd kilowatt aan energie op te wekken. Afsluitdijk studio roosegaarde De speciaal ontworpen glasvezels zijn niet alleen duurzaam maar ook licht van gewicht, waardoor een poëtische dans van lijnen ontstaat die licht produceren.

bezoekers van

de tentoonstelling kan interageren met de interactieve lichtlijnen door ze aan te raken. Windvogel van Studio Roosegaarde verlicht de nachtelijke hemel en wekt tegelijkertijd genoeg elektriciteit op voor maximaal 200 huishoudens.

De beroemde dijk van 32 kilometer werd oorspronkelijk aangelegd in het jaar 1932. Afsluitdijk studio roosegaarde tentoonstellingen werden ook gehouden in de oude bunkers op de site